Klauzula, którą dodajemy do CV, mimo tego, że jest powszechnie dostępna, wciąż budzi wiele kontrowersji, a kandydaci często mają problem z tym, w jakiej wersji ją umieścić.

Jej wzór zmienił się już w roku 2018 przy okazji wprowadzenia RODO, która formułka jest jednak właściwa i czy należy ją zmieniać za każdym razem? Czy trzeba dopasować ją do firmy? 

Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości na ten temat…

W tym artykule dowiesz się:

Zanim zabierzesz się za robienie CV koniecznie przeczytaj: Czy można zrobić skuteczne CV w 10 minut

Czy umieszczenie klauzuli w CV jest niezbędne? 

Klauzula CV, czyli inaczej zgoda na przetwarzanie danych osobowych, są wymogiem formalnym i ma ona chronić nasze dane. 

W świetle prawa, RODO tak czy siak chroni nasze dane osobowe, przed przetwarzaniem przez firmy bez Twojej zgody. Jednak praktycznie brak umieszczenia odpowiedniej stopki może spowodować, że Twoje CV zostanie odrzucone z przyczyn formalnych, a tym samym nawet nie otwarte. 

Skorzystaj już teraz z generatora CV i wstaw najaktualniejszą wersję w prosty sposób!

 

 

Uzupelnij-dane-korzystajac-ze-wskazowek-i-podpowiedzi-9.gif

Aktualny wzór klauzuli 2021 

Jeżeli korzystasz z CV, które zostało zrobione przed rokiem 2018 (np. odświeżasz stary dokument przy zmianie pracy), zawarta w nim formułka może być zwyczajnie nieaktualna. 

Dodanie w CV starej klauzuli jest błędne i może skutkować odrzuceniem naszych dokumentów rekrutacyjnych. Stać się może tak dlatego, że treść nie spełnia wymagań RODO, nie jest jednoznaczna i konkretna. 

Jak brzmi nieaktualna klauzula do CV? 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 roku o ochronie danych osobowych; tekst jednolity: Dz. U. 2016 r. poz. 922).

Jeśli dalej masz taką formułkę w swoim CV, sprawdź to i koniecznie zmień ją na tę aktualną. 

Jak zatem powinna brzmieć klauzula CV w 2021 roku?  

W najkrótszej i podstawowej formie może wyglądać tak: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez (nazwa firmy) w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

możesz zatem skorzystać z niej i przekleić w tej formie do CV. 

Częściej jednak stosujemy wzór zawierający podstawę prawną, chociaż nie ma takiego wymogu, jednak jest to standardowy zabieg. 

Wersja formułki z podstawą prawną brzmi: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Przepisy RODO nie wymagają, żeby w zgodzie była wskazana podstawa prawna, ważne by zgoda spełniała warunki ujęte w RODO. 

 

W niektórych CV można też spotkać formułkę jeszcze z ujęciem ustawy o ochronie danych osobowych, która wygląda następująco: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Jednak nie musisz umieszczać zgody w takiej wersji, wystarczy ta z wcześniejszego akapitu. 

No i najważniejsze! 

Wstawiając klauzulę do naszego CV pamiętajmy o jednej z istotniejszych kwestii. Jeżeli w treści ogłoszenia o pracę podano inną wersję formułki niż ogólny wzór RODO, dodaj ją dokładnie w takiej formie, jakiej wymaga pracodawca. 

Gdynie ma żadnych informacji na ten temat, należy użyć tej powszechnej. 

Jak poprawnie dodać klauzulę 

Najczęściej umieszczamy ją w dole strony, tak by nie zabierać miejsca na najważniejsze informacje wyżej. By zaoszczędzić miejsce, umieszczamy ją tylko jednorazowo (nie na każdej stronie CV) i używamy do tego mniejszej czcionki niż pozostałe. 

CV---miniatury.gif

W ten sposób spełnimy wymóg formalny, ale zachowamy resztę przestrzeni na znacznie ważniejsze sekcje. 

Na podstawie zwykłej wersji zgody, firma może przetwarzać Twoje dane, tylko i wyłącznie w związku z tą jedną rekrutacją na dane stanowisko.

A jeśli teraz lub kiedyś w przyszłości, chcesz być wzięty pod uwagę przy kolejnych rekrutacjach, będziesz potrzebować dodatkowego zapisu do swojej klauzuli.  Mówimy tu o przypadku, gdy nie udało Ci się dostać danej pracy, ale chciałbyś, by ktoś się do Ciebie odezwał w przypadku kolejnego naboru.  

Jak zatem brzmi klauzula CV dotycząca nie tylko bieżącej rekrutacji?

Wystarczy, że dodasz jedno zdanie do standardowej wersji z RODO. 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Wyrażam również zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu prowadzenia przyszłych rekrutacji przez wyżej wskazaną firmę.

Jak brzmi aktualna klauzula CV po angielsku?

Ustawa RODO obowiązuje jedynie w europie, natomiast klauzula w CV jest wymogiem jedynie w niekórych krajach UE, jednak jeśli piszesz swoje CV po angielsku do firmy, która ma siedzibę w polsce, musisz dodać do niego klauzulę.  

 Jak brzmi poprawna formuła klauzuli po angielsku zgodna z RODO?  

I hereby consent to my personal data being processed by (company name) for the purpose of considering my application for the vacancy advertised under reference number (123XX6 etc.)

Pamiętaj jednak żeby nie tłumaczyć dosłownie polskiej treści formuły RODO. Ciężko też czasem znaleźć poprawną wersję wpisując “CV rodo clause” w Google 🙂 

Poprawna pełna nazwa klauzuli po angielsku to GDPR consent statement.

Często kandydaci wstawiają dosłowne tłumaczenie formułki RODO, co może być uznane za błąd. 

ŹLE:

I hereby give consent for my personal data included in my application to be processed for the purposes of the recruitment process under the personal data protection act as of 29 august 1997, consolidated text: journal of laws 2016, item 922 as amended.

ŹLE:

I hereby agree that my personal data will be processed by (company name) in order to recruit for the position I am applying for.

Korzystając z CVworks możesz dodać sprawnie swoją klauzulę i dowolnie ją edytować na potrzeby danych rekrutacji. Domyślnie, narzędzie dodaje pełną formułę ze wszystkimi podstawami prawnymi, tak więc nie musisz się martwić o jej poprawność. 

Czy klauzula musi być w liście motywacyjnym? 

Dodanie zgody na przetwarzanie danych do listu motywacyjnego, nie jest wymogiem formalnym. Wystarczy, że będzie ona zamieszczona na jednym z przesłanych dokumentów, nie musisz zatem dodawać jej wszędzie. 

Jeśli wszystkie Twoje dokumenty, będą w użyciu jednego administratora, w tym konkretnym celu, wystarczy umieścić ją jedynie w CV.

Po przeczytaniu tego wpisu już wiesz jak ważna dla powodzenia Twojej aplikacji jest formułka, która daje możliwość rekruterom legalnego przetwarzania danych zawartych w Twoich dokumentach.

Ustawa RODO z roku 2018, wprowadziła nowe regulacje w kwestii korzystania z danych, w tym również w procesach rekrutacyjnych, dlatego właśnie została ona uaktualniona.